divendres, 10 de setembre de 2010

Setembre és setembre!A les 2 de la matinada de dia 9 de setembre entrava la Mare de Déu a casa després de sis hores i mitja de passeig pels carrers de volta. En el record i els cors de tots els fills d'Algemesí queden els dies de novena previs a la Festa Major del poble.

"Bon dia Mossén Frasquet. Bon dia Mossén Curçà. Sembla que està molt bonica la Verge en son nou altar, la Mare de Déu dels Àngels com molts la van nomenant". La representació dels Misteris i Martiris (assajats pel secretari i arxiver de la parròquia, Fermin Teruel) posava punt i final a la pregària de nou dies a la Capella on la Mare té la caseta de camp al final de la partida de Berca. Començava aleshores la nit del miraculós Retorn.
Els joves del poble formaren colla de campaners i des del campanar de la Basílica de Sant Jaume construïren amb els sons de les campanes el més autèntic i genuí cartell anunciador de la festa. La nit donava pas a l'alba de la Vespra i amb ella el dia 7: Vespres i Promeses.

El trasllat de la Mare de Déu, de mans de l'Arquebisbe de València, Carlos Osoro, i el rector de la Basílica, Jesús Corbí, encetava el solemne Cant de Vespres. "Mare de Déu moreneta, capell de Berca en l'andana, dels horts de Crist hortolana, dels nius del cel colometa". I a les 22 hores la Muixeranga alta de 6 davant les portes de la Casa Consistorial donava inici a la Processó de les Promeses. Després la Vetlla i la màgica nit del 7 al 8 de setembre on les portes de la Capella queden obertes perquè tots els fills puguen acompanyar-la.

I arribà el dia 8. Dia de la Nativitat de la Mare de Déu. Tradicional Processoneta del Matí, Missa Major a la Basílica, Mascletà... i amb poques hores per dinar i fer la digestió els muixeranguers tornaren a apretar-se la faixa per encetar a les 19.30 la Volta General...

A les 2 entrava a casa. "Molt matinera és la dona del ferrer! (El tir de la Germania)". I després de deixar l'anda despullada de flors (amb marmoló del rector inclòs) la Mare de Déu, en mans del vicari de la parròquia Borja Escrivà, tornava al cambril on es quedarà fins Guitarretes.

Recordeu que la Mare de Déu no només és Salut de les nostres malalties sino que també "rega la nostra Fe totes les dies", tot i que la fusta dels cadafals tape la porta d'entrada principal la casa continua habitada i la taula quedarà parada. Veniu entorn de l'ara. Però si veniu entreu pel corral, durant la Setmana de Bous la benvinguda vos la donarà la nostra flor parroquial, la Beata Josefa Naval. (Porta de l'Aire).

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bona la crònica. Recordem, no obstant, que la festa no ha acabat: aquest cap de setmana encara tenim les Lloances ;-)

Anònim ha dit...

Un detallet només, la Processó comença amb el ball de la Muixeranga, i després l´Alta de sis.